Sunday, July 31, 2011
Sweet Lady's Food
Sebenarnya nama kek ini ialah Devil's Food Choc Cake. Tapi saya memang dah lama (sejak 1st time buat) tak berkenan sungguh dengan nama cake ni walaupun dia sangat sedap. Oleh sebab saya hidangkan kek ni masa bulatan gembira aka quranic circle aka usrah Nisa' Padang Serai, muncul idea untuk tukar nama cake ni jadi Sweet Lady's Food Choc Cake.
Untuk yang dah meleleh air liur di FB saya tengok gambar SLFCC ni, ini resepinya... Resepi asal dari Kitchen Guardian..tapi search balik tak jumpa..tapi resepi yang sama digunakan oleh rakan blogger kek CupCakesChek dan saya ringkaskan di sini :)
Sweet Lady's Food Choc Cake
Bahan (a)
1/4 cup buttermilk (1/4 cup milk + few drops cuka biasa, leave to rest ~20 minit)
1/2 cup warm water
Bahan (b)
1 cup flour
1/4 cup cocoa powder
3/4 tea spoon soda bicarbonate
1/4 tsp salt (grind)
Bahan (c)
1/2 cup caster sugar
1/2 cup brown sugar
1/4 cup butter
Bahan (d)
1 egg (Size A - large)
1 teaspoon vanilla
1) Setkan oven anda pada suhu 160 darjah celcius
2) Sediakan bahan (a)
3) Ayak sekali semua bahan (b) bersama dan ketepikan
4) Pukul butter kemudian masukkan lain-lain bahan (c)
5) Masukkan bahan (d) kedalam adunan butter & gula yang sudah dipukul
6) Masukkan bahan (b) dan (a) berselangseli hingga habis
7) Tuang ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper & bakar 30 minit atau sehingga masak (tooth pick comes out clean)
Cheese frosting
125 gram cream cheese
1/4 cup butter
1/2 cup ising sugar
1 teaspoon vanilla
Choc ganache
200 mL warm whipping cream
250 g dark choc/regular cooking choc (chop finely) a pinch of salt
Fresh Strawberries
1 pack Strawberries
(i used *always use* Driscoll's. potong2 & hias atas cake yang sudah di sapu dengan cheese frosting & disimbah choc ganache;) )
Nota
1. Musim Summer di hemisfera utara adalah masa terbaik utk buat kek ni sebab Driscoll's Strawberries murah ketika ini & saiznya juga besar2 :) Saya sudah cuba dengan Zespri's gold kiwi tapi tak sesedap strawberry. & Saya agak pesimis dengan Cameron Highlands Strawberries. Only Driscoll's can go on my SLFCC \(^_^)/
2. Petua buat cake : pastikan semua bahan berada dalam suhu bilik (keluarkan awal beberapa jam, no rapid thawing please..), melainkan resepi memerlukannya dalam keadaan panas/sejuk.
3. 'Undang-undang' penyimpanan kek : pastikan kek berada dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk. Jika tidak, kek akan menyerap segala bau-bauan mashem peti sejuk anda & rasanya berubah menjadi tidak sedap & keras.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment