Tuesday, November 20, 2012

'Terima Kasih' Sutera Catering! :'(


AlhamduliLLAH... Walimatulurus adik satu-satunya telahpun selamat berjalan. Semuanya berjalan seperti yang dirancang. Daripada kanopi&photography corner, DJ islamik, photographer, kumpulan Qasidah (semuanya highly recommended :D) kecuali satu... MAKANAN!!!

Sesungguhnya kami sekeluarga sangat kecewa dengan perkhidmatan caterer yang telah kami pilih. Niat saya menulis entri ini cuma satu, supaya bakal pengantin & keluarga ada terbaca review ini & tidak memilih caterer ini. Saya tak nak bercerita panjang, cuma nak share senarai ketidakpuashatian kami sekeluarga yang telah diajukan kepada pihak caterer...

Salam. We are not happy with sutera catering service.

-food tak sama langsung dgn food tester.taste,texture etc.

-ayam msk merah terlalu cair.kerak nasi masuk sekali dalam flask nasi dll


-nasi putih x disediakan seperti yg dijanjikan dlm pakej.


-sy dh inform awal start kenduri 10am tapi 10am baru nk start set up.tetamu balik dgn perut kosong.


-pelayan melonggok borak&smoking... Pinggan kotor x angkat..air basuh tgn x refill (tuan rumah kena keep on reminding!)


-balance dalca buang je dlm longkang.


-sisa2 basuhan pinggan buang je dlm longkang.memang SOP sutera ke?


-pelayan makan guna polisterin mee jawa tuan rumah n campak tepi dewan. tuan rmh kena bersihkn.


-leftover food tak bagi tuan rumah? Bila tanya kata dh habis,padahal nmpk ada balance.


-masa food testing kata akan stay selagi food ada.tapi 3:30 pm dah tutup 1 station dalam dewan.


-paling upset kualiti makanan.sgt berbeza dgn food tester dulu.ini MARUAH kami tuan rumah.


-adakah ini service yg layak kami terima slps dpt discount for the 2nd thousand?


WALLAHUA'LAM..

 Sisa cucian pinggan dibuang shj dalam longkang. Minyak jadi pejal & sisa nasi terperangkap dalam longkang!


Baki lauk dibuang shj dalam longkang!! 


Sehingga entri ini ditulis, tiada satu pun jawapan atau permohonan maaf sama ada melalui call, sms, email atau FB dibuat oleh pihak Sutera Catering. (Saya akan padam paragraph ini selepas permohonan maaf dibuat) Sedangkan masa nak minta bayaran, bukan main rancak call & sms (sampai masa saya & suami pergi bercuti ke Krabi pun dia sibuk sangat nak call kann..)

Dari sudut pandang orang tua, Emak saya sangat berkecil hati dengan caterer ini sebab sebelum balik, orang jawa kata tak 'pamitan' pun dengan Tuan Rumah (Emak). Contractor lain daripada DJ, photographer dll jumpa dulu mak saya tanda hormat Tuan Rumah. Tapi caterer ni main blah macam tu je. Sungguh tak berADAB, kan?

Pada mulanya segala komen diajukan kepada caterer secara private (sms phone, PM FB & email) kami pun tak nak lah melingkupkan bisnes orang. Tapi terkejut kami dibuatnya bila salah seorang tetamu dengan jujurnya telah menghantar komen secara public di wall FB Sutera Catering. ALLAH....




Buat yang sedang mencari caterer & terbaca review ini terutamanya kepada para B2B, berhati-hatilah dengan Sutera Catering.

FB Sutera : https://www.facebook.com/suteracatering
Website Sutera : http://suteracatering.com/


Dari pihak keluarga kami, apa yang berlaku tetap berlalu.. Tapi yang selainnya, itu urusan Sutera Catering dengan ALLAH SWT.

-----------------------------------------------
[Update 18/2/2013] Alamat di website lain, tapi pada quotation yang kami dapat lain pula alamatnya. PELIK.

Alamat website;
F-GO2A, Plaza Suria,
Jalan PJU 10/4B,
Damansara Damai,
47830 Petaling Jaya.

Alamat quotation;
D-M-19 Suria Office,
Jalan PJU10/4A,
Damansara Damai,
47830 Petaling Jaya.

-----------------------------------------------
[Disclaimer] Pihak blogger Cantiknyapurple tidak bertanggungjawab atas segala komen pembaca berkaitan servis katering di atas atau katering-katering lain. Segala komen adalah atas tanggungjawab pembaca sendiri.




43 comments:

  1. salam, sy dulu pernah juga menggunakan service katering untuk perkahwinan anak sy, first guna eiman catering, not bad la dia punye service. tapi food sangat ok. semua puji sedap. anak yg kedua, sy pakai sutera. harga murah juga macam eiman, ok juga la,. xlah teruk yg mcm org lain kene. bg sy ni nasib la. biaselah kita ni budget pun x ade, amik katering harga murah xkan nak service mcm kat hotel 5 star kot. sy bkn xnak amik service yg mahal, tapi kadang2 sama juga dia punye servis. pg kenduri anak adik sy kawin, satu kepala rm55, tapi makanan x sedap juga. mana2 pun sama, kita hanya merancang tuhan menentukan. semuanya tuhan yg aturkan. x ada sape yg nak majlis x sempurna, tapi kalau tuhan nak itu berlaku, maka berlakulah ia.... comen ini sekadar untuk berkongsi dan ia adalah pengalaman sy. terima kasih dan senyum sokmo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, memang nasib. Tapi kami mungkin tak upset macamni & tak hire Sutra Catering at the 1st place kalau makanan yang diberi pada kami masa food testing sama dengan apa yang dipersembahkan pada hari kejadian kan...huhu

      Delete
  2. Salam. Thank you very much for this post. I'm searching for a caterer for my wedding in May and am glad I decided to research this caterer before asking them for a quotation. Terima kasih banyak-banyak for sharing your experience.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Barakallahu lakuma wa baroka 'alaikuma wa jam'a bainakuma fi khair! :)

      Delete
  3. emmm saya punya majlis pulak guna perkhidmatan catering eiman catering..sangat mengecewakan dan memalukan..mungkin dah nak terjadi dan mungkin juge ade hikmahnye kot..kalo bole x nak ler org lain terima apa yang saya terima dari eiman catering ni..

    ReplyDelete
  4. Sy da book catering ni... da byr deposit pn... hurmmm.. baru terbaca blog ni,skng jd takut plak... wedd sy jan next year...hope semuanye ok... takut plak rase...:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika ambil khidmat eiman catering jgn byr penuh dekat dia...jika dia soh byr penuh jugak itu tanda tanda awal dia akan menyusahkan dan memalukan kenduri itu nanti..siap sedia lah dgn bukti..jgn lupe...

      Delete
    2. salam Ain Pinky...nak tanya ..mcm mana ngan majlis kawin..service eiman catering ok tak..adik saya dah book tuk bln 6 nie..risau jugak nie.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Rasenye elok berhati hati dgn eiman catering ni...saya x nak org lain akan terima nasib seperti saya..utk pengetahuan eiman catering kena saman tuntutan dari 2 org yg dah terkena mcm saya...cuma saya x de lah sampai nak menyaman...bole hubungi saya kalau nak tau kesah selanjutnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM, SAYA SOFFIYA CUSTOMER EIMAN CATERING 15.2.14 YANG LEPAS..ALHAMADULILLAH MAJLIS BERJALAN LANCAR ..SEGALANYA SEMPURNA DARI SEGI MAKANAN, PELAYAN DAN JUGA SERVIS ..UNTUK PENGETAHUAN NUR DIANA BINTI ANUAR DAN AIN PINKY..SOFFIYA AMIK DUA MAJLS..KEDUA2X BELAH PIHAK DENGAN EIMAN CATERING..SATU MAJLIS 28.12.13..SATU KAMI AMIK PAKEJ EKONOMI DAN SATU KAMI AMIK PAKEJ RM21.90...KEDUA2XNYA SEMPURNA...OFFIYA RASA SETIAP APA YANG BERLAKU ADA HIKMAHNYA KITA TIDKA BOLEH TUNDING JARI SEPENUHNYA KEPADA EIMAN CATERING MUNGKIN KITA SENDIRI ADA KELEMAHAN..SOFFIYA PUN CUSTOMER..TP NUR DIANA TAK PATUT MENGHASUT AIN PINKY...

      Delete
    2. Saye bukan menghasut sesiapa..yg setiap manusia ade kelebihan dan kekurangan nyer..tapi jika dah diberi amanah utk sesuatu kerja ..tolong jalankan amanah tersebut dgn baik..x payah ler awak nak puji sgt eiman catering tu..saya tahu awak juga sebahagian dari mereka..cukup lah..lakonan awak tamat disini sahaja..

      Delete
  6. mmg nasib awk baik la xara soffiya.. pd 15.2.2014 tu juge adk sy buat majlis gune eiman catering juge.. tp sangat2 mengecewakan.. apabila pekerja2 dr eiman catering tidak sampai untuk serve sehigga jam 12 tgh hari.. bygkan perasaan mak & ayah kami yang terpaksa menahan malu.. coz org ramai yang sampai dan menunggu utk makan.. tp akhirnya terpaksa meminta pertolongan saudara mara yg dtg utk angkat brg dr dlm lori..sehinggalah dtg pekerja backup yg hanya 4 org shj pd jam 12.30 t/hri.. sdgkan dlm perjamjian diorg akan hantar 13 org..soooo.. hati-hati lah.. sy xnk org lain terima nasib mcm kami.. cume xsampai hati nk saman.. tp ikutkan hati mmg sgt2 geram... jadi pikir2 kan lah....

    ReplyDelete
  7. salam sy baru saya selesai maljis perkahwinan saya pada ahah lepas 14 sept 2014.. saya telah memilih sutera catering....apa yg saya nak kongsi kan disini adalah kisah benar yg terjadi semasa kenduri saya...sutera catering adalah catering penipu,gangster... sy telah memilih pakej makan utk 1000pax...malangnya si catering penipu ni...membekalkan makanan tak lebih dari 500 org...bayangkan hanya satu periok untuk ayam,2periok utk daging (Hancur), 1 flust dalca,1 bekas acar buah...pukul 2.30 lauk semua dah habis...bila saya call owner ...dia bercakap sangat kurang ajar..begitu juga dengan staff dia di dewan..bertindak mcm gangster dan mengugut utk ambil kembali makanan yg didlm dewan..mana nak letak muka saya family dan keluarga mentua...saya telah pun membuat laporan polis...saya tidak akan berdiam diri...sy tak nak lagi ramai mangsa terkena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Salam....masa wakil syarikat dtg pukul 3ptg makanan banyak lagi, dan pihak kami didak mengeluar kan pekataan kasar terhadap mereka, pihak kami jugak mengalu ngalu kan pehak tuan/puan untuk dtg berbincang....tapi sampai harini pihak tuan/puan tidak hadir dan pihak tuan/puan hanya buat kenyataan di blog dan fb....pihak kami akan bertanggung jawab terhadap semua tuduhan yg telah dilemparkan terhadap syarikat kami, itu pun jika benar kami bersalah...

      Delete
  8. Xara soffiya.. bukan awak orang in charge eiman catering ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer ker..ella pinky..si xara tu org eiman catering...YAAllAh...cukup ler dgn lakonan awak kat dunia ni..akhirat nanti akan dipamerkan lakonan itu di padang masyar nanti

      Delete
  9. Xara sofia..bukan saya nak menghasut sesiapa..saya hanye bercerita pengalaman saya dgn mengambil khidmat eiman catering..terpulang pada sesiapa pun utk die memilih yg terbaik..tapi berhati hati dgn pilihan anda..kerana saya telah tersalah pilih..lagipun apa yg terjadi pada majlis zalifah karim itu sama seperti yg terjadi pada majlis saya..renungilah..
    Xara sofia...jika betul apa yang ella pinky ckp tu benar..awak in charge eiman catering..cukup2lah utk hidup dlm lakonan awak..kerana di akhirat nanti setiap apa yg awak lakukan didunia ini akan dipamerkan di padang masyar nanti..insaflah..kita sekarang ni dlm perhitungan akhir zaman..

    ReplyDelete
  10. Asslam,sy sudah pon mangambil sutera cateriing utk majlis perkahwinan,sy ingin bertanyakan mengenai payment dia betul ke kena bayar full payment sbelum majlis berlansung.

    ReplyDelete
  11. Takotnye baca komen2 ni.. Sy dh bayar deposit tapi jadi was2 plak. Tgl sebulan je lg,fmly pn bising2 tye knpe kne byr full skang...

    ReplyDelete
  12. Takotnye baca komen2 ni.. Sy dh bayar deposit tapi jadi was2 plak. Tgl sebulan je lg,fmly pn bising2 tye knpe kne byr full skang...

    ReplyDelete
  13. Assalam @liza kuintan maaf nk bertanya mcmna katering sutera? Sbb sy pon bakal guna servis dr pihak sutera. Ok ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fitri Jalil, seperti dalam post di atas... Makanan tester memang sedap tapi yg dihidangkan pada kenduri sebenar tak sedap.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  14. Siti Suhana, majlis awak bila? saya tengah mencari katering untuk majlis. Promo dari Sutera Catering memang meriah and harga murah. Niat macam nak ambil dgn diorang tapi jadi takot bila baca komen pasal mereka. skrg mereka beroperasi di Desa Coldfields kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. majlis sy bulan 5 ni. sy tak boleh nak bg review lg.. awak pula bagaimana? sudah ambil servis dr sutera ke belum?

      Delete
    2. mcmne suhana majlis awak ? okay ke catering nie ?

      Delete
  15. Thanks for the blogger and commentators. Alhamdulilah x ambil sutera or eiman...

    ReplyDelete
  16. Ada new feedback dr sutera catering x? Risau jugak

    ReplyDelete
  17. ade latest reviews tak untuk catering nie ? ade niat nak amik catering nie tp bile bace komen n reviews , jadi takut pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tengah cari review tentang suteracatering ni. jumpa pulak post ni. hmmmmm :(

      Delete
  18. siti suhana, macam mana majlis awak? okay ke dengan sutera catering tu ya??

    ReplyDelete
  19. Assalam. Personally bagi pendapat saya, anda dapat apa yang anda bayar. Saya dah tengok pakej harga 2 syarikat catering tu. syarikat S tu menawarkan pakej perkahwinan serendah rm4,900.00. logik akal, boleh ke diorang cover semua kos within that budget? ada kambing kari lagi tu. gilaa..!! sudah pastinya ada perkara yang disembunyikan..menu mungkin dicatu..Caterer sebegini yang merosakkan market. saya pun sales person di salah sebuah syarikat catering lain. Kami berpendirian teguh untuk tidak merosakkan market catering. Kami ada kualiti & standard kami sendiri. Kami ada segmen pelanggan kami tersendiri. Alhamdulillah walaupun pakej harga kami tidak murah spt syarikat S, setiap minggu, malah setiap hari tidak putus tempahan kami terima. Kenapa? sebab kami jujur dengan pelanggan kami. Apa yang kami janjikan, kami tunaikan. Harga dah jadi soal kedua bagi pelanggan. Semoga komen ini sedikit membuka minda kalian. Pilihan di tangan masing2. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  20. Kalo boleh jangan ambil sutera catering ni.sebab banyak sngt mnipu.sy bru kahwin bulan lepas 20/11.huru hara majlis,malu keluarga kmi.pihak katering jnji 1000 pax tp mknn jam 1.30 da abis.n mknn disediakn mcm unk 500 pax je.n meja mkn tetamu untuk setup plk,dlm invoice lain dlm invoice lg 1 lain,bila tnya.dyr bole mara blik kat sya.serius lpas ni please jangan order drkat sutera catering.hati2 dgn owg office food tester nama hafiZ ni ayat manis macam gula bila de masalah,diam.yg lg 1 nama bob ni.manage tuk mkan n klengkapan catering ,,,ni lg trokkk.tyme suh bayar full bukan main agi ,,siap paksa..tyme problem meja ta cukup n lain2 dye mara sy blik bila sy tnya.so please bhati2 kay.nk catering mura bole ..tp cri yg jujur.jangan cri PENIPU BESAR CAM SUTERA CATERING NI.hope spe yg da hmpir terkena please buat report...ksian kt yg lain klo terkena.ok sekian assalam

    ReplyDelete