Tuesday, August 11, 2009

Selsema babi + out-station!! Takut?

Saya @ KLIA.
Setelah lebih 5 tahun tak berjumpa, saya terserempak dengan ex-coursemate cum roommate masa di universiti dulu & dia masih tetap boleh mengecam wajah saya biarpun dengan wajah sebegini! Perkongsian 3 tahun..sampai bertutup separuh muka pun, dia masih boleh kenal =D

Entahla...dlm suasana penularan wabak selsema b-a-b-i ni (saya tak suka nama H1N1), saya rasa negara kita tak cukup melakukan penyaringan yang secukupnya terutama di pintu masuk utama negara, airport.. (atau saya yang tak reti?)

Semlm saya outstation..saya mmg pakai mask (di airport & dlm flight) sbb kebetulan saya selsema&demam (Dr kata common flu), MC pd hari sebelumnya..
Tapi di airport seolah2 tiada apa2 yg berlaku..boleh dikira berapa org penumpang yg pakai mask, & hanya minoriti petugas airport yg pakai mask..
saringan body temperature pun tak ada..pdhal sy risau pd hari sebelumnya, takut saya tak lepas kat airport sbb masih ada saki-baki demam..
rasanya kita ni dah biasa dgn budaya 'tak apa' & 'kalau aku sorang je yg buat, org lain tak buat, tak de maknenye...'...(agaknyela...) padahal punyala ramai yg dah meninggal dunia...(walaupun Dr kata kadar mortaliti rendah, hanya 0.5% berbanding wabak H1N5 berpuluh tahun lalu; 2%)

Lusa saya out-station lagi.... (nak pakai mask ke tak yah, ek....?)

WaLLAHUa'lam..

No comments:

Post a Comment