Thursday, June 9, 2011

Let's Campak-campak Episode#1 : Spaghetti Bolognese

Masak sos bolognese guna tomato puree..? "Oh no...that's not me."
Er...guna Pre*o? "Hoho...again,not my type..sorry"
Makcik guna tomato bijik nak ooi...original tomato punya. Inspirasi dari Chef Hanieliza.
OK,utk cik tikus merah jambu yang tak sudah2 buat muka Minnie Mouse kesian hari ini, entry ini utk anda. Bangga tak..? Bangga tak? Cakap bangga & terharu cepat!!


Sumpah! Ini orang lain punya spaghetti presentation.


..::Kuah sos Bolognese
::..

Bahan-bahan:
(~5 servings)

Minyak utk menumis (saya suka guna minyak zaitun)
3 biji bawang besar-potong dadu (saya suka campur bwg besar biasa + bwg Holland)
7 ulas bawang putih-cincang (saya guna ulas2 yg besar sebab malas suka extra garlic)
1-2 s/b cili giling (atau ikut suka nak pedas tahap mana.org Italy tak letak ini!)
1 paket minced chicken (boleh guna minced beef juga jika suka.nak guna daging burger yang dilenyek2 pun boleh. Saya guna minced chicken brand Ramly sebab dia rajin bagi zakat kat student Mesir.hah!)
**1 cawan sos tomato (saya guna Kimball)
**7 biji tomato segar-potong dadu (pilih yang betul2 masak ranum,merah&juicy Tiba-tiba teringat kartun Tomato Man lol)
**2-3 biji carrot-potong dadu kecil (pilih yg agak muda bergaya )
**1/2 cawan air
1 tin cendawan butang
-toskan airnya, basuh & potong-potong (selalunya saya guna sliced button mushroom. Jimat 5 minit masa memotong) ^_^v
lada hitam secukup rasa
oregano/mixed herbs/italian herbs (salah satu)
Parmesan cheese (optional)

Cara memasak:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar & bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan cili giling, tumis hingga pecah kaca pecah gelas sudah baca harap balas minyak. Kemudian masukkan minced chicken, masak hingga pecah minyak lagi.
2. Masukkan semua bahan bertanda **, gaul & masak hingga mendidih dan kuah mesra.
3. Selepas kuah sebati/mesra, masukkan cendawan, gaul rata. Kemudian perasakan dengan lada hitam & oregano sesuka hati dan secukup rasa.
4. Hidangkan bersama spaghetti & boleh taburkan parmesan cheese jika suka.

Nota 1: Saya memang tak letak garam dalam resepi ni. Saya pun tak pasti mana datang rasa masin tu. Misteri ini hingga kini saya tak dapat jawapannya.

Nota 2: Sukatan ni pun saya main agak2 aje,tak payahlah ikut betul2. Kalau nak masak 3 kali ganda, tak payahlah letak cendawan sampai 3 tin & minced meat sampai 3 bungkus.Letak 2 je pun dah cukup. Ni anggaran je.Selalunya bila masak saya main campak2 aje (terror la tu konon.wek!) :p

Nota 3: Cara rebus spaghetti:ikut arahan pada bungkusan spaghetti. TAPI kalau ikut masa yang dia beri,alamat makan spaghetti keras la korang. For beginner:MACAMANA NAK TAU SPAGHETTI DAH MASAK ELOK? Ambik sikit spaghetti yg sedang direbus dalam 2 inci, dap-dry air yg melekat kat spaghetti guna tangan, & CAMPAK KE SILING (weh...jangan gelak.aku serius ni!!!) Kalau spaghetti jatuh balik, teruskan merebus,maksudnya belum masak. Kalau spaghetti melekat kat siling, Tahniah..Spaghetti anda sudah masak. Petua ini Chef Abdullah Khairul Azzam celup yang bagi. (Jangan tanya saya lepas tu mcmna nak turunkan spaghetti yang melekat kat siling dapur rumah korang tu.)

Nota 4: Selepas rebus spaghetti, gaul sedikit minyak masak/minyak zaitun pada spaghetti masa tos. Tak nak bagi dia melekat-lekat bila dah sejuk

Nota 5: Boleh campur chicken meatball dalam kuah bolognese kalau suka (saya suka Ayamas chicken meatball). Jadila Chicken Meatball Spaghetti.Yahoo...! =)

Nota 6 : Black pepper letak last tau. Kalau letak awal2, nanti lama-lama jadi tak pedas sebab black pepper tu dah masak.

Nota 7 : SPAGHETTI/MACARONI GORENG juga boleh disediakan dengan bahan2 asas dalam resepi ini. Cuma perlu kurangkan sos tomato,tomato biji & discard air. Kemudian last gaul sekali spaghetti/macaroni dalam kuah atas api. Jangan lupa perasakan dengan garam secukup rasa.

Nota 8: Pegi fotostat nota pensyarah sane.


Nak tahu apa yang anda boleh buat dengan lebihan sos spaghetti bolognese anda??? Nantikan entry seterusnya dalam segmen Let's Campak-campak Episode#2...!!!

2 comments:

  1. puan.. mana gmbr spagetti presentation u..?? ;)

    ReplyDelete
  2. gambar spaghetti I guna camera henfon.tak chantique.

    U..I tgh berangan menembak menggunakan P300..gantikan samsung dual lcd kesayangan yg kena curik perompak durjana tu..tgk review kat internet mcm best je..

    ReplyDelete